News
Loading...

Mήπως δεν μπορείς να ξεπεράσεις ακόμα την πρώτη σου αγάπη;

Μήπως δεν μπορείς να ξεπεράσεις την πρώτη σου αγάπη; Μήπως έχεις εγκλωβιστεί;
Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου προσπαθεί να σε βοηθήσει...

Πραγματικά, ίσως να μην υπάρχει κάτι πιο επώδυνο για μια νεαρή κοπέλα από το να ξεπεράσει την πρώτη της αγάπη, καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό χωρισμό αφού έχει να κάνει με τον άντρα που σου έδειξε για πρώτη φορά τι θα πει «ερωτεύομαι» και «αγαπάω». Πρόκειται για τον άντρα που πίστευες ότι θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί του και που έχεις να θυμάσαι πολλά πράγματα που κάνατε για πρώτη φορά μαζί.

Τώρα που όλο αυτό χάθηκε και δεν υπάρχει πια, φοβάσαι ότι δεν θα βρεις ποτέ κάποιον άλλο αντάξιό του ή πως δεν θα ξανανιώσεις τόσο ευτυχισμένη και πλήρης μέσα σε μια νέα σχέση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι που θα επουλώσει τις πληγές σου και θα σε κάνει να ξεπεράσεις την πρώτη σου αγάπη. Ωστόσο, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στρέφοντας την προσοχή σου στις πραγματικές σου ανάγκες, θα δεις πως τα πράγματα σύντομα θα βελτιωθούν.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...
Η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου σου δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις...

1. Συνειδητοποίησε πως είναι καιρός να ξεπεράσεις τον πρώην σου. Αρχικά, είναι πιθανό να πονάς τόσο πολύ ώστε να μην μπορείς να φανταστείς καν τη ζωή σου μακριά από τον πρώην αγαπημένο σου. Είναι η περίοδος που φτιάχνεις σενάρια επανασύνδεσης και τρέφεις ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν όπως πριν. Μόλις συνειδητοποιήσεις πως για να χωρίσατε τα πράγματα μάλλον δεν ήταν και τόσο ρόδινα όσο τα σκέφτεσαι τώρα, θα μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω.
2. Διέκοψε κάθε είδους επικοινωνία με τον πρώην σου. Καταλαβαίνω πως κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς νιώθεις πως χάνεις όχι μόνο τον σύντροφό σου, αλλά και τον καλύτερό σου φίλο, τον άνθρωπο που σε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και σε καταλαβαίνει πραγματικά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να είστε φίλοι όσο προσπαθείτε να ξεπεράσετε ο ένας τον άλλο.
3. Θυμήσου τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκατε στον χωρισμό. Τι ήταν αυτό που μισούσες περισσότερο σε εκείνον; Σε ποια θέματα δεν μπορούσατε να συμφωνήσετε ποτέ; Συνήθως, μετά από ένα χωρισμό τείνουμε να θυμόμαστε τις ευχάριστες στιγμές, καθώς και όλα όσα βρίσκαμε γοητευτικά στον πρώην σύντροφό μας. Όμως, τι γίνεται με τις συνήθειές του που σου προκαλούσαν εκνευρισμό, τα σκληρά λόγια που ανταλλάσσατε, αλλά και την απογοήτευση που σου προξενούσε η συμπεριφορά του;
4. Διώξε το φόβο πως δεν θα βρεις ποτέ ξανά την αγάπη. Ρώτα τους δικούς σου ανθρώπους πως ξεπέρασαν την πρώτη τους αγάπη. Θα διαπιστώσεις πως αν και ήταν δύσκολο, τελικά η επιλογή τους, τους δικαίωσε.
5. Μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις τον πόνο μόνη σου. Οι φίλοι θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Μοιράσου μαζί τους την ανησυχία και τους φόβους σου, άκου τις συμβουλές τους, αλλά μην μπεις στη διαδικασία να μαθαίνεις, μέσω αυτών, νέα για τον πρώην σου. Οργάνωσε τη μέρα σου με πολλές δραστηριότητες, ώστε να μη σου μένει χρόνος να σκέφτεσαι επίμονα τη ζωή σου με τον πρώην. Όταν σε παίρνει το παράπονο και νιώθεις μοναξιά, μη διστάσεις να βγεις για τρέξιμο ή καφέ με μια καλή σου φίλη.
6. Μη διστάσεις να εκφράσεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου. Εάν δεν νιώθεις καλά, μην προσποιείσαι απλά και μόνο για τους γύρω σου. Πάρε τον χρόνο σου. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο ακόμα και να κλάψει. Το κλάμα συντελεί στην εκτόνωση του συναισθήματος και ανακουφίζει.
7. Ανανέωσε την εμφάνισή σου. Βρες τρόπους που θα σε κάνουν να νιώσεις και πάλι ποθητή και ελκυστική. Άλλαξε τα μαλλιά σου, αγόρασε ένα θηλυκό φόρεμα, ξεκίνα μαθήματα χορού. Θυμήσου όλες τις φορές που σε παρομοίαζε με το ομορφότερο πλάσμα στον κόσμο και πείσε τον εαυτό σου πως σύντομα θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα σε εκτιμήσει τόσο και ακόμα περισσότερο.
8. Διατήρησε την αξιοπρέπειά σου και μην πτοείσαι. Θέλεις να είσαι το δυνατό άτομο που θα καταφέρει να τον ξεπεράσει ή κάποια που θα υπονομεύει συνεχώς τον εαυτό της επειδή μία σχέση της είχε κακή έκβαση; Θυμήσου: «Μην κλαις για κάποιον που ξέρεις ότι δεν θα κλάψει για σένα».
9. Χρησιμοποίησε τη σχέση με τον πρώην σου ως εμπειρία ζωής. Κάθε σχέση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ωριμότητα και στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Αναγνώρισε τα λάθη σου, αλλά και τα πραγματικά «θέλω» σου από μία σχέση. Επαναπροσδιόρισε τις αξίες σου και μην ξεχνάς πως καμία σχέση δεν αποτελεί ένα μεγάλο λάθος από τη στιγμή που μπορείς να αποκομίσεις κάτι μέσω αυτής.
10. Μη φοβάσαι να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση σκεφτόμενη πως κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιθανότητα να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου. Έτσι, περιορίζεις τις πιθανότητες να βρεις κάποιον πραγματικά κατάλληλο για σένα ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεις, λανθασμένα, σκέψεις σχετικά με το ότι δε θα ξανανιώσεις ποτέ τόση έλξη για άλλον άντρα. Βγες, διασκέδασε, γνώρισε νέα πρόσωπα, ζήσε! Μην αναλώνεσαι σκεφτόμενη κάποιον που σε έχει βγάλει οριστικά από τη ζωή του ή περιμένοντας μια επανασύνδεση που δεν θα γίνει ποτέ.
Σίγουρα, η πρώτη αγάπη δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί και είναι φυσιολογικό να σε οδηγήσει σε έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα. Ωστόσο, εάν έχει περάσει καιρός από τον χωρισμό και εσύ νιώθεις ακόμα πολύ άσχημα, «κολλημένη» ή ακόμα υπάρχουν στιγμές που θέλεις να κάνεις κακό στον εαυτό σου, τότε μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. 


http://www.tlife.gr

loading...
Δειτε και αυτά: